Menu Close

SARS-CoV-2 (COVID-19)

SARS-CoV-2 (COVID-19)

Diagnostic tools from EUROIMMUN

Tests for detection of antibodies against SARS-CoV-2 in COVID-19 now available

EUROIMMUN AG (Lübeck, Njemačka), proizvođač reagensa i instrumenata za medicinsku laboratorijsku dijagnostiku, razvio je serološke testove za otkrivanje protutijela protiv SARS-CoV-2. Dva ELISA-a omogućuju otkrivanje specifičnih IgA i IgG protiv virusa u krvi zaraženih pacijenata.

U prosincu 2019. godine WHO u Kini prvi je put obaviješten o grupi slučajeva upale pluća nejasnog podrijetla u gradu Wuhan u provinciji Hubei. Veliko tržište u gradu koje prodaje meso i domaće životinje ubrzo je identificirano kao izvor nepoznate infekcije pluća koja se od tada proširila svijetom.

Dana 7. siječnja 2020. kineski znanstvenici identificirali su novi koronavirus koji je usko povezan sa koronavirusom SARS-a kao uzročnikom bolesti. Preliminarni naziv virus dobio je 2019-nCoV, ali je od tada preimenovan u SARS-CoV-2. Dana 11. veljače 2020. plućna bolest uzrokovana SARS-CoV-2 dobila je ime COVID-19.

Koronavirusi čine veliku obitelj virusa koji mogu zaraziti ljude i životinje, na primjer ptice i sisare. Koronavirusna infekcija može dovesti do jednostavne prehlade, ali i do teške ili čak kobne bolesti. U izbijanju teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) 2002. / 2003. I sindroma respiratornog sindroma na Bliskom istoku (MERS) u 2012. / 2013. umrlo je stotine ljudi. Za COVID-19, WHO je prijavio više od 75.700 infekcija i 2.129 smrtnih slučajeva od 20. veljače 2020. Zabilježeni su slučajevi u 26 različitih zemalja i regija širom svijeta. Krajem siječnja WHO je novu zaraznu bolest proglasio globalnom zdravstvenom opasnošću.

Pouzdana dijagnostika potrebna je za prepoznavanje infekcija SARS-CoV-2 i za pomoć u kontroli širenja vala infekcija.

EUROIMMUN je počeo razvijati testove ubrzo nakon što je epidemija postala poznata. „Samo nekoliko dana nakon što je 10. siječnja objavljen genetski slijed novog virusa, odlučili smo razviti testne sustave za dijagnostiku SARS-CoV-2 infekcije“, izvijestio je dr. Wolfgang Schlumberger, predsjednik Odbora EUROIMMUN AG , Anti-SARS-CoV-2 ELISA dostupni su i uskoro će dobiti CE oznaku. RT-PCR test u stvarnom vremenu za izravno otkrivanje SARS-CoV-2 također je u fazi izrade i uskoro će biti završen.

“Otkrivanje antitijela idealan je dodatak za izravno otkrivanje virusa. Štoviše, ELISA se može koristiti za prikupljanje epidemioloških podataka “, objasnila je Katja Steinhagen, voditeljica odjela za imunobiokemijsku infekciju u EUROIMMUN AG.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrCroatian